خاویار ایران یکی از بهترین و لوکس ترین مواد غذایی است که که کیفیت بی نظیر آن زبان زد است. دریا خزر محل اصلی زندگی ماهی خاویاری بشمار می آید و زیستگاه بیش از ۹۰ % ماهیان خاویاری در دنیا است. کشورهای حاشیه دریای خزر همچون ایرن و روسیه تولید کننده و صادرکنندگان اصلی خاویاری هستند.
خاویار یک ماده غذایی خام است که بهمراه نمک (برای نگهداری) فرآوری شده و در بسته بندی پلمپ شده در بازار عرضه می گردد. خواص بسیار زیاد و منحصر به فرد خاویار باعث شده است که اقشار مختلف خواستار مصرف خاویار هستند.
برخی از خواص خاویار ایران:
- اسیدهای آمینه آرزین
- هیستامین
- ایزولوسین
- لیزین
- میتونین
- کلسترول
- لستین
- آهن
- و….
مواد تشکیل دهنده خاویار برای درمان و بهبود بیماری های متعدد به عنوان دارو بسیار مفید می باشد. مصرف خاویار از بیماری های قلبی و عروقی و همچنین افسردگی پیشگری می کند. و به دلیل داشتن اسید های چرب (امگا ۳) در سلامت سلول های عصبی نقش بسزایی دارد.
همچنین در پیشگیری از ابتلا به بیماری های التهاب مفاصل، درمان بعضی از سرطان ها و بیمارهای دستگاه گوراش بسیار توصیه می گردد. خاویار به دلیل داشتن آهن سرشار برای در مان کم خونی خیلی مفید میباشد و همینطور برای زنان باردار و کودکان تاثیر بسیار خوبی دارد.
همان طور که اشاره شد دریای خزر و کشورهای حاشیه سواحل این دریا به ویژه ایران را خاستگاه خاویار معرفی کرده اند. با کیفیت ترین و مرغوب تیرن خاویار دنیا در ایران تولید می گردد، خاویار ایرانی معیار سنجش کفیت سایر خاویارها شده است و سایر خاویار ها بر اساس خاویار ایران ارزش گذاری و درجه بندی می شوند.
ماهیان خاویاری ایرانی و نام خاویارشان:
- فیل ماهی خاویاری (Huso huso) = خاویار بلوگا
- تاس ماهی خاویاری(قره برون، چالباش و شیپ)= خاویار آسترا
- ماهی خاویاری اوزون برون (دراکول) = خاویار سوروگا
- ماهی خاویاری سیبری (Siberian) = خاویار بری(این ماهی خاویاری جز خاویار ایران محسوب نمیشود)
از لحاظ ارزش خاویار می تواند خاویار بلوگا را در رتبه نخست قرار داد و بقیه خاویار ها به ترتیب خاویار آسترا، خاویار سوروگا و خاویار فشرده یا کلاسیک (تشکیل شده از انواع مختلف خاویار که از کیفیت کمتری برخوردار است) در رتبه های بعدی قرار می گیرند.